“Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” på DVD

Den Hundredårige

Titel: Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt
Genre: Komedie, drama 
Spilletid: 1 time og 49 minutter 
Udkom: 1. maj 2014 
Skuespillere: Robert Gustafsson, Iwar Wiklander, David Wiberg
Selskab: Disney

DUO stjerner 4

 

”Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” er mindst ligeså bizar, som titlen antyder, men lige så sjov og fyldt med sort humor. Forbered dig på at blive underholdt!

Resumé

På sin 100 års fødselsdag kravler eksplosionsekspert Allan Karlson ud af plejehjemmets vindue og begynder en historie, kun han kunne stå bag. Det har aldrig været muligt for nogen at holde ham indespærret særlig længe, og det gælder heller ikke i hans ældre dage. Gennem sit liv har han både taget kloge og meget dårlige beslutninger, og dem reflekterer han over, da han går til rutebilstationen, stjæler en rockers kuffert ved et tilfælde, for så at tage den første bus væk fra den lille svenske flække Malmköping og tager ud på et nyt eventyr.

Anmeldelse

Da Allan og hans mor får besked om, at drengens far er død i Rusland, modtager de en pakke med de sidste gaver fra ham. Allans mor får et dyrebart æg til pynt, som hun sælger for at få mad til familien. Allan får en babusjkadukke, som han straks laver små bomber af. De sprænger i små eksplosioner rundt om i baghaven. Allan elsker at sprænge ting i luften.

”Det eneste, man ved, er, at det er som det er og bliver, som det bliver,” siger Allans mor til ham på sit dødsleje. Dette råd følger Allan gennem hele hans liv, hvor han ikke virker til at tænke særlig langt i forhold til konsekvenserne af hans handlinger.
De to timer, jeg så ”Den hundredårige” passerede, som havde filmen varet en enkelt. Det sjoveste var nok at følge Allan og hans nyerhvervede kammerater på flugt, en næsten roadtrip-agtig feel.

Jeg har sjældent set en film, hvor personerne agerer så helt enormt kynisk og uden sorger, idet de slår en mand ihjel. På den anden side føles personernes reaktion ikke malplaceret i, men helt i gennem i trit med den meget sorte og fordrejede humor i filmen.

Et andet råd, Allans mor giver ham, er, at han skal lade være med at tænke, men bare gøre det. Denne tanke præger gennemgående Allans person. Hans filosofi om bare at handle fører ham alverdens steder hen, ja, nærmest gennem hele nyere historie fra Franco til atombomben, hvor han agerer som central banemand hver gang.

Tilbageblikkene på Allans liv føles til tider overflødige og lidt for fantastiske i forhold til den meget underholdende nutid, hvor vi også følger den hundrede åriges flugt fra plejehjemmet. I forhold til Jonas Jonassons bog, som filmen er en filmatisering over, er disse let langtrukne tilbageblik skåret ned på, hvilket styrker filmen.

At ”Den hundredårige” er en svensk produktion er blot endnu en styrke for filmen. Jeg har aldrig glædet mig så meget over en svensk film! Det svenske sprog bidrager med charme og mere humor til filmen, hvor det engelske ville gøre filmen til endnu en Hollywood kliché.

Jeg må indrømme, at jeg nærmest hikkede mig hele vejen gennem filmen, fordi jeg grinede for meget. ”Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt” er mindst ligeså bizar, som titlen antyder, men lige så sjov og fyldt med sort humor.

josefine

Skrevet af Josefine Mariendal Huus


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *