“Den sorte kat i Mosul” af Puk Damsgård

Den sorte kat i Mosul

Original titel: Den sorte kat i Mosul
Forfatter: Puk Damsgård
Genre: Dokumentar 

Forlag: Politikens forlag
Sider: 308
Udgivelsesdato: 24. oktober 2017

 

 

 

 

Tak til Politikens forlag for anmeldereksemplaret

Følg med Puk Damsgård igennem en verden som hun og millioner af andre mennesker oplever, men som ligger langt fra mange andres hverdage.

streg

Resumé

Puk Damsgård har flyttet sit skriveværksted til Mosul i Irak, hvor hun rapporterer fra krigsmarkens hverdag. Hun befinder sig midt i det tidligere hovedsæde for Islamisk Stat og indsamler personlige beretning fra en befolkning, som har kendt til årtier med krig og stridigheder. ’Den sorte kat i Mosul’ kommer helt tæt på menneskeskæbner og viser det menneskelige lys i en mørk tilværelse.

streg

Anmeldelse

De fleste bøger som bliver skrevet er ud fra fantasi og ideer. Nogle vil mene, er de bedste bøger ofte er dem, som er skrevet ud fra virkeligheden, og det udsagn bekræfter Puk Damsgård i allerhøjeste grad med hendes tredje bog, ’Den sorte kat i Mosul’.

Udover at være en dygtig journalist og mellem-øst korrespondent, så er Puk Damsgård i allerhøjeste grad også en dygtig forfatter. Det som gør at hendes bøger og især ’Den sorte kat i Mosul’ er bemærkelsesværdige at læse, er at hun skriver i et så nuanceret sprog og med en så stor overbevisning, at man skulle tro at hun skrev, imens begivenhederne foregik. Man får en klar fornemmelse af at være tilstede mellem ødelagte murebroker og granatsplinter, uden at ens hjerte bliver flået ud af brystet på en af sorg.

For selvom vi hører om fremmede menneskers tragedie og store sorger, så skriver Puk Damsgård ikke i et hverken nedladende sprog, eller på en måde, hvor pointen er, at vi skal have forfærdeligt ondt af de enkelte mennesker. Hun giver os en stor forståelse og respekt for andre menneskers kamp for livet, uden at degradere dem eller vise medynk. Man får en tydelig fornemmelse af, at hun respektere de forskellige mennesker hun møder og hvis skæbne hun dokumentere, og den respekt formår hun at videregive.

’Den sorte kat i Mosul’ får fire stjerner, fordi at selvom den er medrivende, fascinerede og fremviser en verden, mange af os aldrig kommer til at møde, så er den kluntet opsat igennem de forskellige afsnit og minder til tider mere om en blanding mellem en biograf og en dagbog. Det ødelægger ikke læseoplevelsen, men pointen med bogen kunne være kommet tydeligere frem med en mere struktureret opstilling i dens format.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *