“Det fjerde rige” af Maria Nygren

Det fjerde rige

Originaltitel:  Fjärde riget
Forfatter: Maria Nygren
Oversat af:
Sara Koch
Genre: Ungdomsbog

Sidetal: 347
Forlag: Alvilda
Udgivelsesdato: 1. august 2014

DUO stjerner 4

 

 

 

Det er fantastisk at læse, hvordan Maria Nygren bruger noget gammelt historisk, men på en ny og moderne måde.

streg

Resumé

Blenda starter på en ny skole. Hun finder hurtigt ud af, at én fra hendes nye klasse styrer hele skolen. Hedvig. Alle gør, hvad Hedvig siger, selv lærerne tør ikke at sige hende imod. Blenda får hurtigt nok og går i gang med at lægge en plan for, hvordan hun skal vælte Hedvig, men hun har brug for hjælp. Penny er Hedvigs højre hånd, men er også blevet træt af hende. LSD har hverken selvtillid eller venner, men da de tre pige skal lave gruppearbejde sammen om Hitlers vej til magten, indser de, at de kan bruge nogle af hans metoder til at overtage magten på skolen. Dog er det én ting at overtage magten, men en anden ting er at blive på magten.

streg

Anmeldelse

Da jeg først begyndte at læse bogen, vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle forvente. Jeg har ikke læst andre bøger af Maria Nygren før, så jeg var meget spændt på at læse, hvordan hendes skrivestil var, og hvordan hun havde tænkt sig at bruge noget historisk, som Hitler i dette tilfælde, og blande det med noget moderne. Jeg var lidt skeptisk i starten med hensyn til, at de tre piger i bogen ville bruge Hitlers metoder til at komme til magten i klassen. Jeg kunne ikke rigtig forestille mig, hvad det var, de havde tænkt sig at gøre, men da de først gik i gang, syntes jeg faktisk, at det var ret klogt tænkt.

Jeg troede i starten, at Blenda var hovedpersonen, fordi vi i de først kapitler har mest fokus på hende, men der blev jeg positiv overrasket. Bogen er nemlig skrevet i alvidende fortæller hvilket betyder, at vi som læsere får et indblik i, hvad flere af personerne tænker og føler. Jeg kan faktisk godt lide, når romaner er skrevet i alvidende fortæller, fordi man ikke kun ser alting fra én vinkel, men man skifter lidt og ser i dette tilfælde både fra mobber og ofres side. Det giver et meget godt indtryk af, hvordan forskellige personer oplever den samme situation.

Sproget er let læseligt, da der ikke er svære ord. Kapitlerne er relativt korte, hvilket efter min mening er virkelig dejligt, fordi man så ikke behøver at stoppe midt i et kapitel. Jeg har det også sådan, at hvis jeg kan se, at jeg ikke kan nå, at læse et helt kapitel inden jeg skal noget, så har jeg ikke lyst til at begynde på et nyt.

Jeg elsker at karaktererne i bogen udvikler sig så meget, som de gør. Uden at spoile for meget kan jeg vist godt sige, at især én af pigerne næsten forandres helt og lære at være sig selv, men i det hele taget oplever stort set alle i bogen en forandring til det bedre.

Det er meget interessant at læse, hvad magt egentlig kan gøre ved os. Hvordan nogle vil gøre alt for at blive ved magten, men til sidst egentlig er ligeglade med at bruge den til noget andet end bare at blive ved med at have den.

Jeg er vild med, hvordan Maria Nygren tager noget historisk, som vi alle kender og sætter det i en ny og moderne sammenhæng. Titlen ”Det fjerde rige” henviser også til Anden Verdenskrig, fordi man omtalte Tyskland som ”Det tredje rige”, hvilket jeg synes er en sjov lille detalje.

Jeg tog mig selv i at blive lidt sur på Blenda, fordi hun på en eller anden måde er virkelig falsk. Hun udnytter en pige uden venner og dårligt selvværd, som tror på det bedste i alle og en anden pige der lige har mistet sin bedsteveninde og er blevet lidt desperat. Jeg ved godt, at det ”bare” er en bog, men alligevel kan jeg ikke lade være med at blive lidt frustreret på LSD og Pennys vegne.

Jeg tror, vi alle kender en, som er ligesom LSD. Hun er den her stille lidt usynlige pige der laver sine ting til tiden og ikke rigtig kan anerkende overfor sig selv, at hun er god nok. Penny som nærmest bare er en kopi af Hedvig, der gør alt hvad Hedvig beder hende om. Og så Blenda som altid vil være i centrum og på overfladen er sød mod alle, men i virkeligheden bare bruger dem for at opnå sine egne mål.

Slutningen er meget afslappet og har en fin afrunding, men stadig med plads til lidt meddigtning. Til sidst vil jeg bare sige, at det er en super god bog der fortæller, om hvordan det er at være teenager med en drøm om at blive set for hver en pris.

streg

Skrevet af Clara Juul


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *