“Det hvide mørke” af Eva Maria Fredensborg

Det hvide mørke

Original titel: Det hvide mørke
Forfatter: Eva Maria Fredensborg
Forlag: Politikens forlag
Genre: Skønlitteratur
Sider: 328
Udgivelsesdato: 3. marts 2016

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

 

’Det hvide mørke’ er en spændende fortælling om alt det mørke og lys, som er gemt væk i en familiehemmelighed igennem årtier og om den hvide morgen, som fødes af mørket.

streg

Resumé

Da Emma Van Der Klein opdager at den mand hun hele sit liv har kaldt farfar, i virkeligheden intet har med sit biologiske ophav at gøre, bliver hendes nysgerrighed vækket til live. Men hvad så med den mand som er hendes farfar? Emma rejser til Sønderjylland for at finde sandheden, men den rare gamle mand som hun har fantaseret om, passer slet ikke på Harald Eskildsen. Han er iværksætter med en lettere excentrisk livsstil og er på nuværende tidspunkt varetægtsfængslet og sigtet for drab. Da han nægter at tale, begynder Emmas jagt på svarene. Hvem er han? Hvordan og hvorfor forsvandt han ud af hendes fars liv? Og hvad skete der den nat, da hans bedste ven som mistede livet for 50 år siden?

streg

Anmeldelse

Umiddelbart, så synes jeg en bog allerede lyder helt forfærdelig, når den foregår i Sønderjylland. Mere præciseret Tønder. Som den Københavner snob jeg er, var jeg allerede parat til at give den to stjerner. Det ændrede sig så efter første kapitel. Eva Maria har en uhyggelig god måde at skrive sine fortællinger på og hendes seneste bog, ’Det hvide mørke’, er ingen undtagelse. Hun beskriver en hverdag og fortælling, som om den kunne foregå hvilket som helst sted i verden, så spændende gør hun det. Selvfølgelig er der en del detaljer, som afslører man er i Danmark, men på en mystisk måde får hun det til at virke som om man er i en hel anden verden. Som om man kan gå i en by uden navn, men samtidig vide hvor i verden man er.

En af de meget beundringsværdige ting som Eva Maria Fredensborg gør, er at hun researcher vældig grundigt. Man kan læse om det bagerst i bogen om de tanker og timer hun har lagt i denne bog, hvilket er yderst interessant læsning på niveau med selve bogen. Det er jo svært at skabe en bog uden nogen form for viden, men at kunne tage en virksomhed som Eva Maria Fredensborg har gjort, om omdanne visse ting uden at skabe et helt andet billede af virksomheden, som ikke er passende med sandheden. En anden beundringsværdig ting, som jeg nævnte tidligere, var detaljerne. Der er en masse ”spild ord” i denne bog, ord som ikke er nødvendige for fortællingen, men som er sat derind for at fylde og give lidt dybde, som man ikke ligger mærke til før bagefter, for der har man fået et større billede i hovedet.

En af de negative ting, som trak ned, dog uden at forværre bogen, er at Eva Maria har valgt at skrive på forskellige måder i bogen. Forskellige afsnit fra forskellige vinkler og der er ikke angivet hvilke afsnit der er hvad. Håber for fremtidige læsere, at de rammer rigtigt. Der har også været enkelte huller i bogen hvor man fik viden eller et spørgsmål som ikke blev besvaret senere i bogen, det ødelagde det dog ikke, blot en irritation fra læserens side. Især er det en scene i bogen, som Eva Maria prøver at besvare senere i bogen, uden held desværre, for det var en stor frustration at læse igennem det.

Alt i alt, er det tæt på et dansk mesterværk. Spændende plot, flotte detaljer og en enorm viden om det danske land. Selvfølgelig med sine små fejl, men intet der kan slå bogen ud af kurs. Jeg giver den 6 ud af 6 stjerner, fordi den simpelthen bare er så god.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *