“Døde piger lyver ikke” af Jay Asher

Døde piger lyver ikke

Titel: Thirteen reasons why
Forfatter: Jay Asher
Sider: 301
Oversat af: Ida-Marie Rendtorff
Udkom: 24. august 2010
Forlag: Politikens forlag

5,5 DUO

 

 

 

 

 

“Døde piger lyver ikke” ramte mig lige i hjertet! Den er rå og meget nervepirrende at læse.

streg

Resumé

Hannah Baker begik som 16 årig selvmord. Clay Jensen har altid været vild med Hannah, og er derfor vred og frustreret over, dét hun har gjort. To uger efter selvmordet modtager han en pakke, som indeholder 7 kassettebånd – alle indtalt af Hannah. Det viser sig, at der var tretten grunde til at Hannah begik selvmord. Clay vil først ikke have noget at gøre med båndene, men Hannahs stemme indfanger ham. Han opdager dog til sin skræk, at han er én af grundene til hendes selvmord.

Clay må til al sin rædsel gå igennem alle tretten bånd, og finde ud af, hvorfor han er indblandet i hendes selvmord.

streg

Anmeldelse

Det er første gang, at jeg har læst en bog omkring selvmord. Jeg var dog også skeptisk omkring den inden, da jeg havde svært ved at forestille mig, at sådan en bog, ville interessere mig. Men efter jeg hørte andres meninger om den, tog jeg chancen, og blev mærket for livet.

’Døde piger lyver ikke’ ramte mig lige i hjertet! Den er på sin vis skræmmende og uhyggelig, da jeg skulle høre på alle grundene til hendes selvmord, og det er godt nok ikke for sarte sjæle. Den er skrevet vildt godt, da den bringer så mange følelser frem i mig. Det var lige fra sorg, til skræk, til rædsel, til forargelse mv. Bogen fik dog også en smule glæde frem hos mig, så det ikke kun er bog, hvor du egentlig har løst til at græde dig igennem den.

Jeg vil mene, at selvom man ikke har haft selvmord inde på livet, vil det blive en bog, som altid vil sidde fast i dig. Ikke nødvendigvis på den dårlige måde. Historien om Hannah og Clay har så meget at give, og lærte mig, hvordan små ting, kan gøre den helt store forskel – både til det gode og dårlige. Jeg fik lært hvor vigtigt det er, at være opmærksom på ens nærmeste, og virkelig gøre en indsats for at såre dem mindst muligt, da det kan have katastrofale følger, som det er i dette tilfælde.

Det var helt sikkert også interessant, at man får alt information gennem en dreng, og læser alle hans reaktioner på Hannahs bånd. Selvmord og selvmordstanker har altid været et tabu, men jeg synes især det har været stort ved drenge. At få hele historien fra Clays side gør derfor, at bogen bliver helt særlig, og altid vil sidde fast hos mig.

Bogen er desuden opbygget sådan, at jeg næsten sad med fornemmelsen af at have båndene hos mig, da de gange hvor båndene kører, er det skrevet ind i bogen, som en rigtig båndoptager. Så derfor kunne jeg på en måde selv være med til at trykke ”stop” og ”pause”, for det var nødvendigt en gang imellem, da bogen vækkede så mange følelser hos mig.

Jay Asher har virkelig fået skrevet en bog, som hverken gør grin med selvmord, eller går for let hen over emnet. Han har formået at skrive en dyb og lærerig bog, som kan være med til at ændre én – det skete i hvert fald for mig. Han har også bygget hele historien omkring Hannahs selvmord rigtig godt op, så det var muligt for mig, at følge med hele vejen, og samtidig gjort, så min nysgerrighed var vakt hele tiden. Idéen med båndoptageren i bogen er et sikkert hit, som gik rent ind hos mig, og var med til at gøre den mere unik, end den i forvejen er.

Historien om Hannah er helt sikkert rigtig hård at komme igennem, men den er virkelig dét værd! Jeg vil dog anbefale at man som minimum er 14 år, for at give sig i kast med den, da det er barske ting, man får af vide, og da hovedemnet er selvmord, fortæller det også bare lidt om, at det kan være hårdt og til tider svært at komme igennem den.

streg

AM DUO

Skrevet af Anne Mette Bach Jeppesen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *