“En Flænge i Himlen” af John Green

http://www.politikensforlag.dk/Uploaded/9788740006841auto%5C9788740006841_20000_550.jpg


Titel: En Flænge i Himlen
Forfatter: John Green
Forlag: Politikens Forlag
Sider: 330
Udgivelsesdato: 28/9 – 2012
Oversat af: Nete Harsberg
5,5 DUO

 

 

 

 

“En Flænge i Himlen” er om sygdom og sorg, men også om at finde de lyse og glade øjeblikke i livet. Jeg sad både og smilede flere gange, og, må jeg indrømme, med tårer strømmende ned ad kinderne.

s

Resumé

Hazel Grace er en sekstenårig pige med uhelbredelig lungekræft. Hendes dagligdag består af at være hjemme, trække vejret, se dårligt tv og være ”Professionel Syg på Fuldtid”. Sådan er det i hvert fald indtil, hendes mor beslutter sig for, at Hazel er deprimeret og skal mere ud af huset – Hazel havner i en selvhjælpsgruppe for unge med kræft. Ikke noget hun er videre begejstret for.

Da der starter en ny fyr i gruppen, Augustus Waters, ændrer hendes tilværelse sig imidlertid markant. Der går ikke lang tid, før hun hovedkulds falder for hans charme og, som han selv siger det, sit helt fantastiske udseende.

Sammen med Augustus opdager Hazel, at selvom man har en kræftsygdom og en dødsdom hængende over hovedet, kan man alligevel leve livet fuldt ud.

Men de mødtes jo i en kræft-gruppe … Så hvor længe kan deres kærlighedshistorie vare?
s

Anmeldelse

 

Hazel Grace, bogens hovedperson, er virkelig bare en skøn pige! Jeg elsker, hvordan hun, trods sin sygdom, er fuld af humor – hun har en meget virkelig indgang til livet (at, jo, alle skal dø på et tidspunkt, og det skal hun også) men det får hende ikke ned med flaget. Det eneste, hun rigtig tænker på, er, at hun er bange for, om hendes forældres ægteskab vil gå i stykker, når hun ikke er der mere.

Så selvom emnet kræft jo er meget alvorligt – især når det er børn, det handler om – holder bogen en let tone gennem det hele. Det er, ifølge mig, virkelig et af John Greens store talenter. Flere gange sad jeg og smålo af Augustus’ (eller, som han bliver kaldt; Gus’) eller Hazels samtaler.

En ting, der er virkelig unikt er, at Hazel som hovedperson på ingen måde er perfekt. Hun bruger al for meget til på at se tv og læse – især en hel bestemt bog ”En Fyrstelig Lidelse”, som handler om pigen Anna, der lider af kræft. Hazel nærmest tilbeder bogen og kan den omtrent udenad. Hende og Gus ender med at finde og opsøge forfatteren af bogen – det ender med et lidt sjovt twist, som jeg dog ikke vil afsløre.

Jeg læste faktisk bogen for godt et halvt år siden på engelsk, før den udkom på dansk, og jeg kunne slet ikke få armene ned, da jeg var færdig. Da jeg så, at den var kommet på dansk, var min første indskydelse, at den måtte jeg bare anmelde. Men, som med så mange andre bøger, var det altså ikke helt det samme at læse en oversættelse som at læse den originale bog. I starten irriterede det mig en smule, for at tænkte at, ”ehj, sådan ville Gus altså ikke formulere sig.” og så videre. Det var en meget lille detalje, men alligevel irriterede det mig altså lidt, så derfor kan jeg ikke helt give bogen de seks stjerner.

MEN når det er sagt, er ”En Flænge i Himlen” altså virkelig en af de dér bøger, som bare bliver i ens bevidsthed flere dage efter, den sidste side er vendt. Uden at afsløre for meget kan jeg godt sige, at jeg sad med trillende tårer, da jeg vendte de sidste sider. Siden da har jeg anbefalet bogen til alle i min omgangskreds – ja, det er da helt okay at true, når det er god en bog J – og jeg lover, at hvis du læser ”En Flænge I Himlen” vil du ikke fortryde det.
s

Sofie DUO

 

Skrevet af Sofie Peschardt


1 thought on ““En Flænge i Himlen” af John Green

  1. Umiddelbart lyder det faktisk ikke som den type bog jeg ville læse, da jeg har en tendens til at finde mere interesse i bøger med lidt flere overnaturlige elementer. Men efter at have læst din anmeldelse kan jeg ikke lade være med at tænke om man alligevel skulle læse den, specielt når du skriver at den påvirker en som den gør, og fik din tårer til at trille, fordi så lyder det for mig som om at det må være en virkelig god bog som er rigtigt godt skrevet.
    Desuden kan jeg ikke lade være med at spekulere på hvad historien mon ender med, nu hvor der er sygdom på spil, så det frister en del at læse den for at finde ud af det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *