“Før vi forsvinder” af Astrid Bakkegaard Lindbjerg, Julie Midtgaard, Anna Line Søgaard, Laura H. P. da Silva, James Vinter, Saynab Farah Dahir, Signe Buhl Andersen, Lea Holm Jensen, Mette Høppner Jakobsen og Cecilie Birkshøj

Før vi forsvinder

Originaltitel: Før vi forsvinder
Forfattere: Astrid Bakkegaard Lindbjerg, Julie Midtgaard, Anna Line Søgaard, Laura H. P. da Silva, James Vinter, Saynab Farah Dahir, Signe Buhl Andersen, Lea Holm Jensen, Mette Høppner Jakobsen og Cecilie Birkshøj
Genre: YA-noveller

Sidetal: 148
Forlag: Calibat
Udgivelsesdato: 1. marts 2019

Tak til Calibat for anmeldereksemplaret

10 YA-noveller af 10 forskellige forfattere omkring ungdom, sorg, kærlighed, venskab og livet generelt.

streg

Resumé

Det er svært at være ung. Der er så meget, man skal forholde sig til hele tiden. Venner, familie, kærester, skole, karakterer, karrierer og fremtiden. Men hvad sker der, når man oven i alt det også oplever at miste nogen? Hvad gør man med den sorg, man ikke bare lige kan komme af med? I de ti noveller følger vi nogle unge mennesker, som mærker livet helt tæt på – både på godt og ondt.

streg

Anmeldelse

Jeg havde ikke så mange forventninger, da jeg gik i gang med at læse ’Før vi forsvinder’. Jeg var mest af alt bare spændt på at skulle læse en samling af noveller fra flere forskellige forfattere, da jeg ikke læser noveller så ofte.

Flere af novellerne har tilfælles, at de omhandler sorg og mentalt helbred. Jeg tænker, at det er meget vigtigt i en tid, som den vi lever i nu, hvor alt for mange har depression og går ned med stress. Det er dejligt at se nogle som virkelig sætter fokus på det, og har valgt at dele deres tanker med os læsere. Der er en god balance mellem de lettere emner, såsom forelskelse, men der bliver også taget fat i de lidt tungere emner, som efter min opfattelse ikke så ofte bliver snakket om i YA-bøger, bl.a. kønssygdomme og mentalt helbred.

Den første novelle, ’Verden for vores fødder’, handler om samfundets, vores forældres og vores egne forventninger om, at vi unge får gode karakterer. Der bliver lagt et kæmpe pres på vores skuldre, da vi konstant skal tænke på vores karriere og fremtid. Jeg synes, novellen beskriver rigtig godt, hvilke tanker der går igennem hovedet på en studerende, som lige er blevet student, og har verden for sine fødder, men ikke føler at de har et helt frit valg alligevel.

I niende novelle, ’Isak for evigt, var der en sætning, som satte tankerne i gang hos mig. Sætningen lyder sådan: ”Jeg kom til at tænke på, om Isak mon ville mig noget ondt. Ikke, fordi jeg havde nogen som helst grund til at tro den slags om ham, men fordi det var sådan noget, som en ung kvinde måtte have med i tankerne for at beskytte sig selv.”

Det er noget som jeg selv, såvel som andre unge kvinder tænker over, når vi går alene ude om aftenen. Det er forfærdeligt at have følelsen af, at man bliver nødt til at passe ekstra på, når man er ude i mørket, og ikke ved om manden på den anden side af vej vil dig noget ondt. Så selvom det er nogle forholdsvis korte historier, føler jeg, at man alligevel godt kan nå at identificere sig med hovedpersonen, bl.a. i denne.

Tiende novelle, ’Til minde om min eksistens’, giver samlingen en rigtig god afslutning, på trods af at novellerne ikke har noget med hinanden at gøre. Så alt i alt synes jeg, at det var en fed ide, at samle 10 forfattere og lave det her projekt. Efter min mening er det lykkedes rigtig godt. Man kan mærke, at forfatterne har noget på hjerte, omkring ungdommen og deres tanker og følelser. Jeg synes, novellerne som en helhed giver et godt billede af hvilke tanker, man som ung går og har.

streg

Skrevet af Clara Juul


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *