”Grøn aftensmad” af Ann-Christine Hellerup Brandt

grøn aftensmad

Original titel: Grøn aftensmad
Forfatter: Ann-Christine Hellerup Brandt
Genre: Kogebog

Forlag: Politikens forlag
Sider: 368
Udgivelsesdato: 20. oktober 2020

 

 

Tak til Politikens forlag for anmeldereksemplaret.

Den nye kogebog fra skaberen af Valdemarsro.

streg

Resumé

’Grøn Aftensmad’ er en ny kogebog, der har det grønne køkken i fokus og er spækket med opskrifter fra varme retter, til supper og salater. Bogen er både et supplement og en selvstændig opfølger til ’Valdemarsro – Aftensmad’.

streg

Anmeldelse

Kvinden bag Valdemarsro, Ann-Christine Hellerup Brandt, er udkommet med endnu en kogebog, bestående af hendes yndlingsopskrifter der har det grønne i fokus. Det er vigtigt at understrege, at bogen ikke er en vegetar/veganer kogebog, dog indeholder forskellige opskrifter intet kød eller alternativer. Bogen består af kapitler om varme retter, grøntsagsdeller, supper, madtærter, salater både som hovedret og tilbehør, samt diverse grønt tilbehør og toppings. Til anmeldelsen har vi lavet følgende opskrifter: Bolognese m. linser, blomkålsgratin, grillet grøntsagssuppe m. tomater og peberfrugt, tomat-og fetatærte m. hjemmebagt tærtebund, grøntsagstærte m. alt godt fra mit køkken, Salade Chevre Chaud, hytteostsalat, melonsalat, græsk salat, spidskålssalat m. æble og avocado, pesto, hummus og flutes.

’Grøn Aftensmad’ er bygget præcis op som ’Aftensmad’, og det fungere bare rigtigt godt, både for dem der før har gjort brug af Valdemarsro, men også for de helt nye. Bogen centrerer fint om forskellige aspekter, og har ikke kun fokus på de klassiske retter, men formår at brede sine vinger lidt mere ud end hidtil. Herunder det store afsnit om salater og diverse mindre ting man kan lave, er virkelig guld værd at kigge igennem. Det giver en større inspiration og skaber mere end dialog med læseren end fodnoter gør med forslag til andre ting man kunne lave.

Som nævnt før, så er kogebogen hverken fuldstændig vegetarisk eller vegansk, hvilket fungerer rigtig godt.  Det giver rum for flere mennesker og gør det muligt at eksperimentere med det grønnere køkken, uden at man kommer ud på alt for dybt vand. Der ligger samtidig en vis familiaritet over en del af opskrifterne, som godt kan give en mere blod på tanden til at prøve noget helt nyt. Den giver også en god forståelse for, hvordan man kan spise mættende mad ved hjælp alternativer som eksempelvis linser og forskellige grøntsager. Derudover følger den samme koncept som sidste kogebog, hvor der ikke bruges alt for dyre råvare og det ej heller er utroligt tidskrævende at tilberede maden.

Det eneste der trækker ’Grøn Aftensmad’ ned, er at dens smage er meget milde. Det er ikke fordi opskrifterne ikke smagte godt, men i længden ville man nok kede sig over, at der aldrig helt kom knald på smagen. Måske er det perfekt for mange mennesker, for mig var det bare lidt ærgerligt, at jeg ikke synes det var bedre end, hvad jeg normalt ville lave til aftensmad. Er man en erfaren kok, kan man jo altid tilpasse en opskrift til sig selv, men det burde ikke være en selvfølge.

’Grøn aftensmad’ får 4 ud af 6 stjerner, fordi den er en god opstart til folk, der gerne vil spise flere grøntsager og give vegetarlivet et skud. Men opskrifterne bliver også for pæne, hvilket trækker lidt ned, at man trods alt skal have noget køkkenerfaring for at skabe et helt fænomenalt grønt aftensmåltid.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code