“I én person” af John Irving

I én person

Original titel: In one person
Forfatter: John Irving
Oversat af: Vibeke Houstrup
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Genre: Skønlitteratur
Sider: 496
Udgivelsesdato: 10. august 2012

DUO stjerner III

 

 

 

’I én person’ er en meget dybdegående fortælling om et menneskers opvækst og valg igennem en svær tid med forskellige syn på seksualitet og om at finde sin egen identitet.

streg

Resumé

I året 1955 er 13-årige Billy Abbott kostskole elev på drengeskolen First Sister i Vermont, New England. Hans stedfar, Richard Abbott, er lærer på skolen og står for byens opsætninger af Shakespeare stykker. Igennem Billys liv de næste 50 år støder han på udfordringer i alle aspekter. Hans skoleår med Ms. Frost, rejser til Europa og hans møde med det andet og samme køn. Igennem årene bliver Billy så betaget af den europæiske livstil og kultur, at han bruger en del år i Europa. I 1980erne kommer den store Aids epidemi som tager en del af Billys venner og elskere med sig og som sætter et stort aftryk på ham.

streg

Anmeldelse

Jeg er bekendt med flere af John Irvings bøger, men da de bøger jeg kender er fra 1980erne, så havde jeg troet at hans skrivestil var ændret eller udviklet. Det var den så ikke, men det er ikke en dårlig ting. Jeg holder meget af bøger som omhandler emner med identitet og seksualitet, men oftest er de bøger jeg får eller køber meget teenage prægede bøger. Det er John Irvings bøger bestemt ikke. Desværre havde jeg glemt dette, da jeg fik øje på bogen, hvilket gjorde at mine forventninger ikke blev mødt. Til gengæld fandt jeg en skøn, dybdegående bog, som teenage prægede bøger sjældent er uanset hvor gode de er.

Der var passager i bogen, som jeg ikke brød mig om, men det havde ikke noget med John Irvings skrivemåde at gøre på, men derimod mine egne fordomme, grænser og snerpethed. Jeg må indrømme at, da John Irving beskriver meget detaljeret om seksualitet og at finde sin egen, så var der nogle scener som rykkede grænser for mig, da det ikke bare var endnu en Fifty Shades roman, men derimod en fortælling om et ungt menneske, som får holdninger fra højre og venstre, mens at samtidige enhver berøring er endnu en tanke, som både skræmmer, men også tænder.

Man burde beundre John Irving for er hans evne til at beskrive tingene så levende, som om man selv var der og hans evne til at overskride grænser. Ikke bare grænser for læseren, for det ville være mærkeligt, hvis han ikke selv har fået rykket nogle, da han skrev og undersøgte emner til romanen. Der er visse dele i bogen, hvor der er information og scener, som mange mennesker aldrig ville have kendt til, medmindre de havde haft samme seksualitet som hovedpersonen. Det skal dog siges, at de dele ikke ødelægger bogen, men snarer gjorde den endnu bedre, da den viste forfatterens gode evner til at finde information og formidle dem til læserne.   

En af de ting som gjorde mig lidt forvirret til tider, er John Irvings forbrug af steder og navne. At følge med i byer, navne og bogreferencer som bliver spyttet ud, er til tider svære end man skulle tro. Bogen bliver dog ikke ødelagt af alle de referencer eller alle de minutter det tog at google sig frem til det. Det viser igen, en forfatter som har haft et rigt liv og som nu formidler det til sine læsere. Selvom John Irving skriver som et geni, så er der altid nogle dele som man kan gå død i, hvilket kan betyde for nogle, at de ikke afslutter bogen, som i det her tilfælde ville være ærgerligt.

Noget der gjorde bogen til noget specielt, var den hån som John Irving fremkaldte i hovedpersonen. At kunne få en fiktiv person til at få et levende menneske til at føle sådan, er en umådelig god gave at have og som gjorde bogen både god og dårlig. Den skaber både en forbindelse til læseren, men skubber os stadig væk fra hovedpersonen. Bogen er overordnet meget god, meget en klassisk John Irving. Det ville være en skam, hvis man ikke fik den læst.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *