“Kill your darlings” på DVD

Kill your darlings

Originaltitel: Kill your darlings
Genre: Biografi, drama, romance  
Spilletid: 1 time og 44 minutter 
Udkom: 21. august 2014 
Skuespillere: Daniel Radcliffe, Dane DeHaan og Michael C. Hall 
Selskab: Mis. Label

DUO 3

 

 

En stjernespækket film, der handler om besættelse og en passion for den litterære kunst, men i sig selv mangler sjæl. ”Kill your darlings” rammer skævt.

Resumé

Den unge Allen Ginsberg (Daniel Radcliffe), der senere bliver en af de mest berømte poeter i USA, slipper væk fra sit problemfyldte hjem og kommer på hans drømmeuniversitet. På jagt efter det utraditionelle og skæve, drages Ginsberg ind af Lucien Carr (Dane Dehaan), en fyr med smag for selvdestruktion og det uforklarlige.

De to vil begynde en litterær revolution, og med hjælp fra en uudtømmelig mængde stoffer og andre gryende poeter, William Burroughs (Ben Foster) og Jack Kerouac (Jack Huston), bryder de ind på biblioteker, forelsker sig og udforsker dem selv og samfundets grænser. Men et mord vil ændre deres livsvision og venskaber for evigt.

Anmeldelse

”Kill your darlings” begynder på overvældende vis at drage seeren ind, men efterlader dig så på dørtrinnet til noget, der kunne blive en stor filmoplevelse. Du får ikke lov til at komme længere ind, men du kan næsten se for dig, hvor storslået det kunne have været.

Plottet bliver langsomt mere og mere udvasket, mudret og klichéfyldt. Jeg mistede opmærksomheden, som ellers havde været så tæt fokuseret på dramaet til at starte med.

Titlen ”Kill your darlings” antyder destruktionen af alle de konventioner og bekvemmeligheder, vi kender fra hverdagen, genopfindelse af ens jeg – alle hæmninger er kastet for vinden, og den spontane kreativitet vil skabe kontroversielle værker, men også mennesker.

Filmen portrætterer en række unge poeter, der var del af beatgenerationen, som fremmede det kreative kaos i den moderne litteratur, men fokus ender på et banalt mord i stedet for de spændende poeters tidlige liv. Derigennem kunne man have skabt en graverende, spændende film frem for en halvtarvelig mysterie-/mordgådefilm.

Problemet er ikke skuespillernes præsteren – de klarer sig strålende, og specielt DeHann er enormt dygtig som Carr. Også Daniel Radcliffe, vores alles lille Harry Potter, bryder ud af sin skal i sin kontroverselle og anderledes rolle. Rammerne for deres formåen er til gengæld alt for begrænsede i forhold til det, beatgenerationens persongalleri og historie foreslår.

Filmen druknes i kedelige klichéer. ”Kill your darlings” havde potentiale til at vokse sig til en enorm steppebrand, men forbliver en lille glød. Jeg mangler passion og lidenskab – det, der definerede de fascinerende poeter og udgjorde den bragende effekt på moderne kunst, som de havde.

josefine

Skrevet af Josefine Mariendal Huus


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *