“Kon Tiki”

dd

Titel: Kon Tiki
Genre: Drama
Sprog: Norsk
Spilletid: 113 min.
Skuespillere: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Odd-Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Jakob Oftebro, Agnes Kittelsen
Filmelskab: Nordisk Film

DUO stjerner 4

 

 Tag med på et nervepirrende, storslået eventyr med de seks frygtløse nordmænd på tømmerflåden Kon Tiki – tværs over Stillehavet

s

Resumé

Kon Tiki er baseret på Thor Heyerdahls bog af samme navn, og som er baseret på selvsamme mands oplevelser i 1947. Thor brugte 10 år af sit liv på en afhandling om at Polynesien ikke blev befolket fra Asien, som man altid havde troet – men fra Peru, hvor Tiki, solguden, havde rejst mod øst på en tømmerflåde, og endt op i Polynesien. Alle forlag afviser at udgive Thors afhandling, og han ender med at tage en drastisk beslutning: for at bevise at han har ret, vil han gøre nøjagtig som Tiki selv gjorde – han vil sejle fra Peru til Polynesien på en tømmerflåde, bygget af samme materialer som for 1500 år siden.

Det er jo ikke en helt ufarlig affære – og det er især Thors kone Liv meget bevidst om. Faktisk er der ingen, der støtter op om hans beslutning. Ikke før han møder en køleskabssælger på en bar, der synes at det lyder som en spændende idé, og et eventyr han gerne vil være med på. I løbet af ingen tid får Thor samlet yderligere fire mænd, bygget en tømmerflåde – og så drager de på deres livs eventyr, en 8000 km lang rejse over Stillehavet, hvor de uden moderne hjælpemidler er totalt prisgivet elementernes rasen, hajer – og tvivlen, der kommer snigende.
s

Anmeldelse

Alene det at filmen er baseret på en sand historie, gør den simpelthen så storslået. Det er ret utroligt at sidde undervejs i filmen og tænke at det her, det har fundet sted i virkeligheden. Både med den tanke i baghovedet, og fordi effekterne er så fede, så er Kon Tiki en utrolig levende film, der absolut ikke kan andet end at fange dig – det er i hvert fald min oplevelse. Rejsen på tømmerflåden er Thors livsprojekt, og hans og besætningens jernvilje er tydelig at mærke. På den måde sidder man virkelig med nerverne udenpå tøjet, for der er SÅ meget der kan gå galt for de seks nordmænd på den lille tømmerflåde, helt alene ude på det endeløse hav.

Vi kommer med de seks nordmænd ud på et storslået eventyr, og det mest fantastiske er, at det er et realistisk eventyr – noget vi ikke er vant til i vrimlen af alt det fantasy, der er populært i dag. Det er et ganske rart afbræk, især for mig, som er lidt mere vild med sådan noget som det her, end det meste af det, der ellers er bestsellere for tiden. Foruden indblikket i livet på havet, når man er afskåret fra alt, og ligeså godt kunne være de eneste mennesker i hele verden, så får vi også et unikt billede af både Amerika og Norge i midten af 1900-tallet, og alting er fremstillet meget unikt og virkelighedstro. Dog savner jeg, at man kommer helt ind under huden på de seks mænd om bord på Thors tømmerflåde, men desværre forbliver enkelte af dem forbliver ufuldendte karakterer hele filmen igennem.

Derudover er effekterne virkelig upåklagelige, og på mange områder virker Kon Tiki som en film, hvor der er lagt mindre fokus på action, og meget mere fokus på æstetik, de små detaljer og de følelser, der fremkaldes hos seeren. Jeg er på mange områder virkelig begejstret for filmen her, og den mening tror jeg, at jeg deler med mange! Hvis du sidder tilbage og tænker, at Kon Tiki altså lyder alt for dokumentar-agtig og kedelig, så får du her fire gode grunde til at den SKAL ses:

1. Thor Heyerdahl ligner næsten Alexander Skarsgård (… næsten)

2. Effekterne er virkelig fantastiske!

3. Det er en livsbekræftende film, og man bliver både glad og rørt undervejs

4. Thor Heyerdahl ligner helt seriøst næsten Alexander Skarsgård!

 

s

Emi DUO

Skrevet af Emilie Bregendahl


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *