“Medusas Øje” af Lasse Bak Sørensen

medusas


Titel: Medusas øje
Forfatter: Lasse Bak Sørensen
Udgivelsesdato: 31/10 2013
Sidetal: 300
Forlag: Forlaget Facet
DUO 3

 

 

 

 

 Opsummering: ”Medusas øje” er ikke en ny ”Percy Jackson”-bog, som den måske kunne lyde som. Derimod handler den om valg, der gælder liv eller død for tre unge og en flygtningefamilie.

s

Resumé

En forklædt munk skyder præsten i Roskilde Domkirke for øjnene af hundredevis af konfirmander. Sådan efterlades tvillingesøstrene Jo, Mag og deres ven Jonathan med et større ansvar end de fleste teenagere. Præsten efterlader en familie af flygtninge på domkirkens loft, som ingen andre end de tre ved, hvor er. Menneskeliv står på spil, og det er de tre unge, der må vælge. Skal de gå til politiet og derved sende flygtningene hjem til et land præget af krig? Eller skal de bryde loven og risikere deres eget liv og familiens, da en organisation af skydegale indvandrekritikere er efter dem?

s

Anmeldelse

I Lasse Bak Hansens nye ungdomsroman ”Medusas øje” udfolder han en handling, kunne ske i virkeligheden. Skjulte flygtninge og en folkegruppe, der ikke så glad for disse og dem, der hjælper dem. Vi følger flere personer, deres kvaler og beslutninger omkring denne situation og hinanden.

Først og fremmest er der tvillingesøstrene Jo og Mag, som forfatteren tydeligvis har kæmpet med at gøre markant forskellige, men alligevel er de meget nemme at bytte om på. Midt i al alvoren har de travlt med at kæmpe om drenge – her kommer Jonathan ind i billedet.

Politiinspektøren Thomas kommer med et voksent perspektiv på efterforskningen og afhøringerne, men hans tanker kredser om et helt andet emne: hans yngre kvindelige kollega, Louise. Samtidig lider Lucas af en del samvittighedskvaler, da han er del af en uheldig vennegruppe, hvor lederen ynder at tæske forsvarsløse mennesker som operasangeren, Jitka.

Alle disse personer udgør med deres stemmer forskellige subplots. I starten af romanen var jeg ved at drukne i de mange historier, der virkede usammenhængende. Handlingen var svær at komme ind i, og koncentrationen holdt ikke.

Fremskridt i historien forekommer alligevel (til stor glæde): langsomt falder alting på plads, og handlingen spidser ind. Man får det dejlige sug i maven, og øjnene søger den næste side, før den igangværende er læst færdig. Stadig er der en del forstyrrende elementer, der bryder handlingen op. Som et eksempel er politimanden Thomas’ mange perverse tanker, hvor jeg i hvert fald følte, det tog alt for meget plads i en ellers god historie, der endte med at være medrivende i sin skrivestil og handling.

Kodebrydning af kryptiske beskeder fra den afdøde præst, vilde politijagter og møder mellem de forskellige karakterer, der ikke kender til hinanden, gjorde udslaget, og dem måtte der gerne være flere af. ”Medusas øje” viste sig at være underholdende og spændende, dog lidt forudsigelig og for drevet af subplots, der tager fokus fra den virkelig historie.

s

Skrevet af Josefine Mariendal Huus


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *