“Mere end det” af Patrick Ness

Mere end det

Titel: More than this
Forfatter: Patrick Ness
Oversat af: Kina Bodenhoff
Genre: Science fiction
Forlag: Gyldendal
Sider: 448
Udgivelsesdato: 1. oktober 2015

DUO stjerner III

 

 

 

 

’Mere end det’ er ikke kun en science fiction bog – det er en filosofisk bog om venskab, familie og kærlighed.

s

Resumé

Efter Seth er død, vågner han op på havegangen til hans gamle hus. Huset i England, som hans familie flyttede fra. Huset, hvor alle problemerne begyndte. Men hvorfor i alverden er han havnet ved hans gamle hus? Døde han ikke netop? 1000 kilometer borte ved Washingtons klippekyst? Ingenting giver mening, og det bliver mærkeligere og mærkeligere, jo mere han udforsker stedet.

s

Anmeldelse

Jeg havde ret så høje forventninger til ’Mere end det’, da jeg begyndte på den. Det er trods alt Patrick Ness, der har skrevet den, og jeg har været meget glad for hans andre bøger. Men det tog mig et godt stykke tid, at komme i gang med bogen, for det er et utroligt indviklet univers, Ness har strikket sammen. Derfor tog det mig lang tid at vænne mig til historien. Seth går sådan lidt rundt og tænker egentlig de samme tanker om og om igen, hvilket er lidt kedeligt. Så mit første indtryk af bogen var faktisk en smule skuffende.

Seth er en meget anderledes hovedperson i forhold til så mange andre science-fiction hovedpersoner, på det punkt, at han ikke er meget mere helt end os andre. Han er forvirret over verdenen han er kommet til, han savner sin hverdag og sine venner. Det synes jeg er SÅ dejligt. Jeg elsker, elsker, elsker når hovedpersonen ikke har alle mulige seje kræfter, men egentlig bare er et normalt menneske sat i en unormal situation. Jeg synes at Seth er en vildt sej, meget unik og en rigtig, rigtig god hovedperson!

Historien er også bygget godt op. Den slår hele tiden uforudsete sving og snirkler sig ind og ud, og den ender stadig med at give mening. Undervejs i bogen kunne jeg aldrig gætte, hvad der skulle ske. Hver eneste gang jeg prøvede, ramte jeg langt fra. Det synes jeg egentlig er helt i orden. Der er ikke noget så kedeligt, som en bog, der er afsluttet, så snart man har læst den første side.

Jeg var flere gange lidt sur på forfatteren, fordi jeg var sikker på, at han havde taget for mange elementer ind i bogen, og aldrig ville kunne nå at få en afslutning på det hele. Men rent faktisk synes jeg, at det lykkedes at få historien i mål uden at noget virkede forhastet. Både alle de filosofiske spørgsmål, der bliver sat op i bogen og også selve historien fik en afslutning, der var dem værd, samtidigt med, at jeg selv blev nødt til at tænke videre. Helt perfekt!

Når det kommer til selve fortællingen – øh, det allervigtigste – så har jeg flere forskellige meninger. Bogen inddrager adskillige tunge emner, hvilket er en god kvalitet. Men det der gør, at jeg lige trækker lidt på, det der er selve grunden til, at Seth er havnet hvor han nu er. Jeg synes, at den forklaring virker lidt langt ude. Jeg vil ikke afsløre for meget, men det er egentlig den eneste grund til, at bogen ikke har fået 6 stjerner af mig. Det er en lidt mærkværdig udredning, og selvom den er forklaret rigtig godt, og jeg egentlig godt forstår, hvad der sker, så får Patrick Ness mig altså ikke helt med. På den anden side er resten af historien næsten ligeså mærkelig. Vidunderligt mærkelig og ret forfriskende!

’Mere end det’ er ikke kun en bog, som folk der kan lide science fiction vil kunne lide. Der er masser af elementer, som der også indgår i en ganske normal ungdomsbog. Det er lige præcis det, der gør den så unik og god – at det er en ungdomsbog, med emner som vi kan forstå, bare pakket ind i en science fiction-historie. Derfor tror jeg, at selvom du ikke mener, du kan lide science fiction, kan du godt prøve denne her bog. Jeg synes i hvert fald, at den er rigtig god!

s

Skrevet af Frida Toudal


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *