“Min ven Jonas” af Jens Lindberg

Min ven Jonas

Original titel: Min ven Jonas
Forfatter: Jens Lindberg
Genre: Roman
Sider: 192
Forlag: Brændpunkt

Udgivelsesdato: 17. marts 2021

 

 

 

 


Tak til Brændpunkt for anmeldereksemplaret.

En fortælling om at forsøge at gøre det rigtige i den her verden.

streg

Resumé

En ung kvinde findes død juleaften i 1980 i Lillehammer, men ingen ved hvor hun kommer fra eller hvem hun er. Politiets efterforskning fører hurtigt til flere spørgsmål end svar om pigens fortid, og i den forbindelse bliver den gådefulde tjener, Jonas, hurtigt indblandet. For hvorfor forlod Jonas Danmark til fordel for en provinsby? 18 år senere tager Jonas med sin datter fra Burma til Skandinavien for at gense, hvor det hele startede.

streg

Anmeldelse

’Min ven Jonas’ er en debutroman, som veksler mellem forskellige årtier, mennesker og livshistorier. Den fungerer primært som en kriminalroman, men uden at lade grusomme mord og afdankede politibetjente fylde for meget for bogens egentlige fokus, som er de fortællinger vi hver tager med os fra vores ungdom og hvordan vores idealistiske drømme kan gøre en forskel.

Hele historien bunder i et mord i 1980, hvor en ung kvinde findes død i Lillehammer. Derfra veksler kapitlerne mellem forskellige personer, og hvorvidt de har en relation til kvinden. Det fungerer faktisk rigtig fint, og bogen formår at holde en særlig spænding og mysterier over, hvordan det hele forholder sig, mens det hele bliver foldet ud for læseren. Selvom at slutningen ikke tager én på sengen, så er der alligevel nok plottwist undervejs til at man føler sig ganske tilfreds når man er færdig.

Man kan mærke at forfatteren har sit kendskab til forskellige lande og organisationer, så hvor bogen er ment som ren underholdning, er den også proppet med historie og fakta der kan mætte enhver samfundsentusiast. Det trækker bestemt op, at vi bliver introduceret for forskellige kulturer og at der er blevet brugt tid og energi på at få disse dele rigtige.

Jeg ville dog ønske at fortællingen havde været mere udpenslet. At der var blevet brugt lidt mere tid på omgivelserne og få skabt nogle karakterer, der har en tungere personlighed end det vi bliver præsenteret for. For hvor plottet er fint, så halter karakterne lidt efter og gør at den her bog måske bliver lidt let i det. Det er jo ikke en mangel i sig selv, men jeg synes at der var godt med potentiale, som man kunne have udnyttet.

’Min ven Jonas’ får 4 ud af 6 stjerner, fordi det er en god fortælling om kulturer, fortællinger og at gøre en forskel i verden. Desværre mangler den lidt tyngde, hvilket trækker lidt ned, men jeg kan bestemt se pre-teens og teenagere nyde den her bog.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *