“Mørke rum” af Kristina Aamand

Mørke rum

Original titel: Mørke rum
Forfatter: Kristina Aamand

Genre: Young adult
Sider: 240
Forlag: CarlsenPuls
Udgivelsesdato: 21. august 2018

duo 4½

 

 

 

 


Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplaret.

En barsk roman, som jeg ærlig talt ikke helt kunne blive klog på, og som endte alt for brat. Jeg måtte i hvert fald lige læse de sidste kapitler igen.

streg

Resumé

Sophia skal starte i sygeplejepraktik på klinikken for seksuelle overgreb. Her farer en masse følelser og tanker igennem hende, omkring skyld, ansvar og hvad Sophia selv kan gøre for at hjælpe. Alt imens skal hun passe på at jobbet ikke æder hende levende. Sophias veninde Maysun skal giftes, og hun er sikker på, at hun har valgt rigtigt i den fremtidige ægtemand, hvor jobbet og økonomien er på plads, men vil hun også føle dette efter bryllupsnatten? Parvatis skal også giftes. Hun er blevet lovet væk til en passende bejler, men Parvatis er alt for ung og ved ikke, hvad der forventes at hende, så hvordan skal hun nogensinde leve op til hendes mands krav? Sophias bror Elias er vild med en pige, Nanna, men da han endelig får lov at være alene med hende, går tingene slet ikke, som han forventede, at de ville, og drømmen bliver til et mareridt. Til sidst er der pigen, som ingen hjælp kan få, når døren til hendes værelse gang på gang bliver åbnet.

streg

Anmeldelse

Da jeg først hørte om ’Mørke rum’ vidste jeg, at den blev jeg nødt til at læse. Jeg havde faktisk lige forinden set en dokumentation på DR1, som hed ”Jeg blev voldtaget”. Den stod meget i kontrast til denne bog, fordi man hører om en piges oplevelse og kamp for at få retfærdighed, som på ingen måde er nemt at få. Derfor må jeg også sige, at jeg var meget oppe at køre over emnet allerede, fordi jeg synes virkelig, at der er noget galt med systemet, men jeg kan godt se nogle rets problematikker i det også, fordi det er for det meste kun 2 personer, som er tilstede og tit er det påstand mod påstand.

Det var også en af tingene, som jeg rigtig godt kunne lide ved ’Mørke rum’, nemlig at vi får lov til at opleve historier fra mange forskellige og derved forskellige scenarier og synspunkter af emnet. Særligt får man mange forskellige scenarier af en voldtægt igennem Sophias job, som sygeplejerske på klinikken. Her får man også lov til at gennemgå en masse følelser, og man får også lov til at se sagerne fra andre synspunkter i løbet af bogen, i takt med at sagerne udvikler sig og der kommer andre oplysninger frem.

Jeg kunne ikke rigtig lade være med at se et mønster, og det var, at personerne vi fulgte, havde en anden etisk baggrund, og derved kom en beskrivelse af en bestemt kultur også meget oppe at vende, særligt kvindens rolle i ægteskabet, og hvad der er okay for kvinder og hvad der er okay for mænd at gøre, når man er i en yngre alder og derved inden ægteskabet, for man kunne se en tydelig forskel. Men en anden ting som man derved også kan stille en tanke til, er at der generelt sker en generalisering af, hvad der er billigt, og hvor skylden skal lægges og siderne af en sag.

For mig var ’Mørke rum’ en følelsesladet læseoplevelse, fordi mit hoved blev fyldt med tanker og følelser, som jeg senere endte med at måtte revurdere. Jeg ved, at en sådan bog og sagerne som bliver beskrevet i bogen aldrig rigtig ender, fordi selvom man måske kan sætte et par streger under, så føles det aldrig rigtig, som om at det kan slutte. Sådan føles det også med selve problemet om voldtægt og rets problematikken. Men alligevel blev jeg lidt forvirret over bogens slutning, fordi den var alt for brat. Jeg mangler simpelthen noget mere på, hvad jeg helt præcist læste på de sidste sider, og om jeg forstod det korrekt. Så jeg må indrømme, at jeg sad med en blandet følelse, da jeg var færdig med bogen.

Hvis man selv er interesseret i hele problematikken omkring voldtægter og lignende vil jeg anbefale, at man tager fat i ’Mørke rum’, fordi jeg selv blev klogere, og den var også med til at give et alsidigt syn om området, hvor man får mange forskellige scenarier, hvad nu hvis og ser, hvordan tingene kan udvikle sig.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *