“Muren” af Torben Munksgaard

Muren

Original titel: Muren Forfatter: Torben Munksgaard
Genre: Skønlitteratur
Sider: 550
Forlag: Lindhardt og Ringhof

Udgivelsesdato: 7. marts 2017

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

 

Tak til Lindhardt og Ringhof for anmeldereksemplaret

Har du nogensinde hadet dine naboer så meget, at du har ønsket at mure dig inde? Så skal du læse ’Muren’ for at få inspiration til at barrikadere dig mod dine naboer!

streg

Resumé

Efter Bjørns kone har forladt ham, bliver han så træt af sine evnesvage naboer og det møg trælse fællesskab der er i kvarteret, så han beslutter at bygge en mur omkring sin grund. Det gør man bare ikke i det parcelhuskvarter Bjørn bor i. Det starter en proces hvor undertøj bliver stjålet, arabiske tegn malet på et hus og en nøgen mand i Kvickly.

streg

Anmeldelse

I de sidste par måneder har jeg længtes efter en bog, som virkelig kan tage pis på den danske befolkning, og som har kunnet få mig til at knække sammen af grin. Det leverede Torben Munksgaard på side 1. Hvis jeg skulle sammenligne den her bog med noget, er det en censureret udgave af South Park, hvor alt det grimme sprog er fjernet, for hovedpersonen er lige så grov som Cartman på sin helt egen facon. Mine øjne gør ondt af alle de tårer, som jeg har grint ud og min stemme er helt hæs efter at råbe til min mor at ”Det lyder præcis som vores nabo.”

Selvom man skulle tro at bogen virker useriøs eller grov, så er den godt gennemskrevet og virkelig tænkt igennem. Den nedværdiger ikke bare en flok mennesker, den viser dem fra naboernes syn og fra deres egen synsvinkel, så man får en forståelse for hvordan de føler i den sammenhæng. Dermed sagt, har de jo ikke nødvendigvis ret, men det er hamrende interessant at læse hvordan noget så simpelt som en flagstands højde kan få sindene i kog og hvilken stemning det kan skabe på den lange vej, hvor det meste af bogen foregår.

Noget andet som er skønt er de plottvist man får og små hints igennem bogen, som styrker ens mistanke om hvad der kommer til at ske, mens personerne i bogen ingen anelse har. Personerne i bogen er også helt fantastiske, fordi at de er så forskellige, men samtidig er de en del af den danske befolkning og man kommer tæt på nogle sociale grupper og etniciteter, som man ikke nødvendigvis ville støde på i sit eget liv, bestemt nok ikke i samme scenarie. Samtidig med at nogle af personerne er næsten helt forfærdelige og uudholdelige, så er de elskværdige på deres egen måde, især da man ser det fra deres synspunkt også. Det gælder alle karaktererne.

Hvis der skulle være noget som helst dårligt ved det, så er det at man ikke får at vide, hvad der sker med alle de andre efter at Sigrid og Jane har taget det endelige skridt. Det er på samme tid spændende, men også forbitrende ikke at vide hvad der sker, udover at Søren får det godt.

Den får 6/6 stjerner fordi at det er den eneste bog i flere måneder jeg har læst på en aften og nydt hver eneste side, med et smil på mine læber.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *