“Når krigen slutter” af Bent Haller

Når krigen slutter

Original titel: Når krigen slutter
Forfatter: Bent Haller

Genre: Skønlitteratur
Sider: 439
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivelsesdato: 9. november 2018

duo 4½

 

 

 

 

Tak til Lindhardt & Ringhof for anmeldereksemplaret.

En fængslende og barsk roman, hvor anmeldelsen faktisk viste sig at være sværere for mig at skrive end først antaget.

streg

Resumé

Edith arbejder ved mejeristen i Bangsbostrand, da 2. Verdenskrig bryder ud. En ny virkelighed opstår og alle må nu finde sig tilrette i den nye hverdag. Frederikshavn bliver et stort knudepunkt i krigen, da tyskerne bruger stedet til at transportere tropperne videre. Mange unger kvinder finder derfor sig selv på armen af en tyskofficer. Edith forsøger at holde sig for sig selv, særlig når hendes brødre er særligt imod tyskernes tilstedeværelse. Men Edith forsøger alligevel at leve et normalt liv, med dans og hygge. En dag møder hun den østrigske soldat Helmut og forelsker sig. Det kommer dog til at have store konsekvenser for hendes resten af livet.

streg

Anmeldelse

Da jeg først læste om bogen, tænkte jeg straks, at det ville være noget for mig, og jeg glædede mig også meget til at læse den. Jeg er nemlig begyndt at udvikle en stor interesse for bøger som handler om verdenskrigene, enten livet inden, imens eller efter. Jeg synes, det er interessant at læse om, hvordan livet er blevet påvirket hos så mange i de forskellige verdenshjørner. Jeg må også indrømme, at mens læsningen stod på, måtte jeg bide mine fingernegle en gang i mellem, da jeg var en smule nervøs for, hvad der ville ske.

’Når krigen slutter’ var en virkelig spændende læseoplevelse, og da den begyndte på en skiltning af forfatterens egen mor, synes jeg faktisk, at det blev en svær anmeldelse at skrive, og jeg fik helt sikkert en klump i halsen, da jeg læste den sidste del af bogen, fordi at den egentligt er skilret meget barsk. Jeg tænker ikke, at det har været en nem tilværelse for hverken Edith, Knud Erik, deres børn eller familierne omkring dem, som alle på sin måde har været påvirket af krigens gang.

Jeg kan rigtig godt lide beskrivelserne, vi får i bogen, og personkaraktererne som vi bliver præsenteret for. Alt virker meget virkelighedstro, og jeg har ingen problemer med at se alt for mig og føle mig meget draget af historien. Der er ingen tvivl om, at jeg havde en stor sympati for Edith, men på andre tidspunkter havde jeg bare lyst til at råbe af hende og ruske hende, så hun kunne komme en smule til fornuft.

Af hensyn til kærlighedsaspektet i bogen manglende jeg nok et eller andet. Der er 3 mænd i Ediths liv. Hendes første kæreste som kommer til at lide en forfærdelig skæbne, som jeg virkelig følte med. Knud Erik, ægtemanden som prøver at gøre alt så godt, som han kan, og Helmut, østrigeren, som hun forelsker sig i under krigen. Jeg manglende særligt beskrivelser og følelser af den sidstnævnte, som jo særligt ender med at have en ret stor betydning i hendes liv senere, men det hele blev på en måde ret fladt, og jeg endte med en følelse af, at Ediths liv var en smule kærlighedsløst.

Alt i alt var ’Når krigen slutter’ en rigtig god, men intens og barsk historie, dog manglende jeg en smule følelse i selve kærlighedsdelen i bogen, som jeg følte, der blev lagt meget op til, når man læser bagsiden af bogen.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *