“Natten Cirkus” af Erin Morgenstern

nattens hus

Titel: Nattens Cirkus
Originaltitel: The Night Circus
Forfatter: Erin Morgenstern
Oversat af: Annemette Goldberg
Udkom: 2011
Sider: 486
Forlag: Bazar


DUO stjerner 4

 

 

 ”Nattens Cirkus” meget ulig noget, jeg endnu har læst. Det er en på mange måder anbefalelsesværdig bog, selvom den godt kan være en smule forvirrende til tider.

streg

Resumé

Vi befinder os i slutningen af 1800-tallet, hvor et fantastisk cirkus hvis lignende aldrig før er set, rejser omkring i Europa og fascinerer alle, der møder det. Når de sorte smedejernsporte åbner sig ind til de utallige små cirkustelte på den store plads, åbnes der samtidig til en forunderlig verden, der fortryller og bjergtager enhver, der begiver sig derind. Alt er holdt minimalistisk i sort og hvid, og selv ilden, der brænder i cirkussets midte mellem alle teltene, er lysende hvid. Og hvordan kan det lade sig gøre? I det hele taget virker meget af det, der sker i cirkusset, som om det ikke blot er tryllekunster – men rigtig magi.

Bag cirkussets smukke, sort/hvide facader finder der dog noget sted, som det er de færreste, der kender til. For mange af cirkusartisterne bruger rent faktisk magi til deres fremvisninger, selvom det skjules godt. Og viklet ind i alt dette befinder de to unge magikere Celia og Marco sig, skæbnebestemte til at udkæmpe en duel, som de af deres respektive mentorer blev bundet til, fra de var børn. Egentlig er det Celia og Marco, der har mindst viden om hvad der egentlig foregår. For den kamp de i det skjulte kæmper mod hinanden, er en kamp, hvor kun én kan stå tilbage. Da de lærer hinanden at kende, forelsker de sig hovedkulds i hinanden – og indser for sent, hvilken situation de står i.

streg

Anmeldelse

Først og fremmest er ”Nattens Cirkus” meget ulig noget, jeg endnu har læst. Primært fordi selve plottet er så unikt og anderledes end det meste andet, der bliver udgivet til samme målgruppe lige for tiden. Godt nok spiller det overnaturlige en vigtig rolle, og dominerer selve bogens handling, men tematisk er det på en helt anden måde, end man oplever med bøger som Twilight, The Mortal Instruments og lignende. Dernæst er det tidsinterval, som romanen foregår over, også ret usædvanligt, eftersom det ikke blot er måneder eller et enkelt år, men flere årtier, og dermed egentlig en (eller flere) livshistorie(r), vi får fortalt.

Med det sagt er Nattens Cirkus i sig selv meget unik. Ikke alene på grund af tidsintervallet og den måde det overnaturlige spiller ind, men ligeså meget på grund af den fantastiske fortællestil, billedsproget, at der bliver gået i dybden med alting, og at personerne bliver beskrevet så levende, at man har lettere ved at forestille sig dem som mennesker af kød og blod, end som fiktive personer, der kun eksisterer i forfatter Erin Morgensterns fantasi. Selvom Marco og Celia er hovedpersoner, ender man med at kende alle bipersonerne ligeså godt som de to, på både godt og ondt – og der er så uendeligt mange unikke, fuldkomne bipersoner med i Nattens Cirkus, at det bliver svært at nævne en anden bog, der kan leve op til det.

Noget der spiller ind på at bogens personer virker så levende, er alle de flashbacks, flashforwards, erindringer og utallige spring i tiden, som vi støder på undervejs i bogen. I starten irriterede det mig, fordi jeg syntes at det gjorde det svært at komme rigtigt ind i handlingen, når historierne konstant skiftede – men hvis man er god til at holde styr på årstal (det er jeg ikke), personernes navne og roller (det er jeg heller ikke), og huske rede i rækkefølgen på forskellige hændelser – ja, så er alle springene i tiden et velvalgt virkemiddel.

På mange områder er denne bog mindst ligeså magisk, som den historie den indeholder. Beskrivelserne af personer, steder, konflikter og følelser er så udførlige og billedlige, at det stort set føles som om, at man også selv er en del af det cirkus, der er omdrejningspunkt for fortællingen. Nattens Cirkus er en livslang kærlighedshistorie på godt og ondt, tilført magiske, storslåede elementer og et væld af interessante personer. Det er en på mange måder anbefalelsesværdig bog, selvom den godt kan være en smule forvirrende til tider.

streg

Emi DUO

Skrevet af Emilie Bregendahl


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *