“Northanger Abbey” af Jane Austen

Northanger abbey

Original titel: Northanger Abbey
Forfatter: Jane Austen
Genre: Skønlitteratur
Sider: 242
Oversat af: Vibeke Houstrup
Forlag: Lindhardt & Ringhof
Udgivelsesdato
: 2. oktober 2018

DUO stjerner 4

 

 


Tak til Lindhardt & Ringhof for anmeldereksemplaret.

Det er første gang, jeg har læst en Jane Austen roman, og det er helt sikkert en oplevelse, der skal prøves igen.

streg

Resumé

Catherine Morland gør sin debut i selskabslivet i Bath. Her møder hun flere interessante mennesker, og skal lære at finde vej som ung kvinde. Hun møder hurtigt en veninde i Isabella Thorpe, og får hurtigt interesse for den intelligente og vittige Henry Tilney. I form af et venskab med Henry Tilneys søster bliver hun inviteret hjem til familiens hjem: Northanger Abbey. Dette sted er lige noget, der går i Catherine livlige fantasi, som kun er blevet påvirket af hendes litterære smag for gotiske romaner, men Catherine må dog hurtig finde ud af, at hendes naive væsen og livlige fantasi kan have af konsekvenser.

streg

Anmeldelse

Jeg har flere af Jane Austens bøger, især da jeg Lindhardt & Ringhof begyndte at udgive de smukke udgaver, hvor alle bøgerne virkelig fungerer rigtig godt sammen, er meget flotte og giver alle historierne ynde. Jeg var meget spændt på at læse ’Northanger Abbey’. Jeg har set filmen, så jeg vidste allerede, hvad jeg ville komme til at læse om, og havde derfor også forventninger til bogen. Det har dog aldrig været min yndlingsfilm af Jane Austens, så jeg må indrømme, at jeg heller ikke forventede at blive blæst bagover, men var spændt på, om jeg ville få en ny vinkel eller lignende efter at have læst bogen, men dette skete ikke helt.

Jeg kan godt forstå, at mange ville have ’Northanger Abbey’ på deres liste over yndlingsklassikere. (og jeg glæder mig meget til at få hele listen af Evalucia.dk). Men for mig var der nogle ting, som ikke helt fungerede i ’Northanger Abbey’. En af tingene var sproget, eftersom jeg aldrig havde læst en Jane Austen bog før. Jeg havde dog tænkt, at det kunne være lidt svært helt at komme ind på historien, og det synes jeg også var tilfældet. Der gik godt en halv bog, inden jeg lige helt fik fat i både fortællermåde, samtalemåde, og hvordan det hele blev beskrevet.

Det var alligevel en interessant måde bogen var bygget op på. Det er som en fortælling til læseren, hvilket gør, at man aldrig rigtig følger nogle af hovedpersonernes tanker omkring hændelserne, der sker i bogen, medmindre de giver udtryk for det igennem fortælleren eller samtalerne. Det betød, at læseren bliver inviteret på en anden måde, og dette synes jeg faktisk var meget morsomt. Men det betød desværre også, at jeg aldrig rigtig følte, at jeg kom tæt på nogle af hovedpersonerne, og kom til at se dem alle for en smule overfladiske. Især vores hovedperson, som er en meget naiv ung kvinde uden en dybere mening gemt i sig. Det er sikkert meningen, at hun skulle præsenteres for os på denne måde, men jeg ville gerne have haft en smule mere karakter fra hende.

Jeg synes helt sikkert også, at ’Northanger Abbey’ havde et par vittige indslag i form af hændelserne, som skete i bogen og den lette spøgefulde Mr. Tilney. Det var helt sikkert med til at bringe et smil frem på mine læber, og det gjorde også, at jeg faktisk havde en stor lyst til at se filmen endnu en gang. Men jeg er helt sikker på, at jeg vil komme til at læse andre af Jane Austens bøger, og tænker bestemt også, at jeg vil begynde med ’Stolthed og fordom’, da dette har været min yndlingsfilm ud fra af Jane Austens bøger.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.