“On the Come Up” af Angie Thomas

On the come up

Titel: On the Come Up
Forfatter: Angie Thomas
Oversat af: Betty Frank Simonsen
Genre: Young adult, ungdomsfiktion
Sider: 404
F
orlag: CarlsenPuls
Udgivelsesdato: 12. februar 2019

DUO stjerner 4

 

 

 

Tak til CarlsenPuls for anmeldereksemplaret.

Jeg fløj igennem ’On the Come Up’ – efterfølgeren til ’The Hate U Give’ skuffer langt fra!

s

Resumé

Bri drømmer om at blive rapper. De fleste i hendes kvarter, Garden Heights, ville sige, at hun har samme drøm som sin far, rapperen Lawless, der blev myrdet, da Bri var lille. Men Bri vil gerne finde sin egen stil og skabe sit eget navn. Og det er ikke kun som musiker, Bri skal finde sig selv. Da hun overgribes af sikkerhedsvagterne på sin skole, sætter det røre i både hendes personlige opfattelse af sig selv, men også i en national debat om diskrimination af unge sorte mennesker. Og da Bris mor mister sit job, og frygten om at blive sat på gaden sætter ind, er Bris drøm ikke længere en drøm; det er måde at vise verden den sande side af sig selv, den sande side af Garden Heights, og samtidigt en måde for Bri at få sig selv og sin familie ud af fattigdommen – det er sidste udvej.

s

Anmeldelse

Da jeg hørte om plottet til Angie Thomas’ efterfølger til sin bragende debut ’The Hate U Give’ blev jeg nysgerrig, men mest af alt blev jeg forvirret. En så kraftfuld debutroman med så stærke og relevante emner skulle kunne efterfølges af en roman om hiphop? På det tidspunkt var jeg sikker på, at ’On the Come Up’ ikke kunne nå den høje standard ’The Hate U Give’ satte, men jeg tog fejl. ’On the Come Up’ er ikke bare en efterfølger til bogen, vi alle kender og har snakket om i to år nu. Den giver et helt nyt perspektiv på emner som racisme, diskrimination og vold mod minoriteter samt stoffer og fattigdom, som ’The Hate U Give’ tog hul på. Samtidigt er ’On the Come Up’ en unik historie, der giver interessante synspunkter og indsigt i undergrundshiphop.

Angie Thomas har skabt en spændende hovedperson i Bri. Hun er en meget gennemført og realistisk karakter, der driver romanens plot og giver det dybde. Det er enormt spændende at læse om Bris udvikling, og det er hendes refleksioner over musikbranchen, der får temaet om rap og hiphop til at føles så naturligt i bogen.

Der er ikke et tidspunkt i bogen, hvor der ikke sker noget. Det er mange emner, Angie Thomas jonglerer med, hvilket giver handlingen rigtigt meget spænding, men det giver ikke læseren tid til at reflektere over de forskellige problemstillinger, bogen introducerer. Ved historiens slutning føles det for nogle af handlingsforløbene som om, at man stadig er ved begyndelsen, hvilket er lidt ærgerligt. På den anden side giver det bogen et godt flow, og handlingens høje tempo får en til at flyve igennem kapitel efter kapitel. Alligevel kunne jeg godt have tænkt mig, at Angie Thomas dvælede ved nogle af de mindre handlingsforløb. Det er nogle virkelig relevante emner, bogen bringer på banen, og jeg ville ønske, at de havde fået en lille smule mere plads. De kunne have bidraget med endnu mere til den side af romanen, der ikke handler om musik.

Angie Thomas skriver i førsteperson fra Bris synsvinkel i hverdagssprog, slang og med meget dialog. Hendes skrivestil bidrager igen til romanens tempo, hvor der ikke hænges fast i beskrivelser og indre monologer. Desuden inkluderer hun mange af de tekster, Bri rapper. Oversætteren har valgt at beholde disse på engelsk, hvilket jeg virkelig bifalder, fordi de føles langt mere naturlige, end alle de oversatte skrækscenarier, jeg kan forestille mig. Til min smag bliver førstepersonsfortælleren dog en lille smule for personlig, da alle Bris tanker og følelser inkluderes, og ikke efterlader tomme pladser som læseren kan fylde ind. Det er umuligt at danne sit eget overblik eller sin egen fortolkning, fordi den allerede forklares af Bri. Jeg synes det er ærgerligt, og at det fratager historien den dimension, læseren selv lægger ned over teksten, men til gengæld gør den bogen enkel og medgørlig, hvilket inkluderer en yngre målgruppe.

Selvom jeg ikke var helt tilfreds med skrivestilen og det meget hurtige handlingsforløb, var jeg stadig rigtig glad for at læse ’On the Come Up’. Den behandler vigtige og relevante emner, samtidigt med at den succesfuldt giver læseren et indblik i undergrundshiphopbranchen, hvilket ikke er noget, man kan sige om mange bøger. Angie Thomas har en unik stemme, som hun overfører til sine karakterer, der aldrig er kedelige at læse om.

s

Skrevet af Frida Toudal


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *