“Orkansæsonen og stilheden” af Anne-Cathrine Riebnitzsky

Orkansæsonen og stilheden

Original titel: Orkansæsonen og stilheden
Forfatter: Anne-Cathrine Riebnitzsky
Forlag: Politikens forlag
Genre: Skønlitteratur
Sider: 344
Udgivelsesdato: 6. januar 2016

DUO 6 stjerner

 

 

 

 

’Orkansæsonen og stilheden’ er en frisk fortællingen om forskellige menneskers liv, primært i Danmark og om hvordan folk kan gå rundt med hemmeligheder og oplevelser, man måske aldrig kommer til at høre om.

streg

Resumé

Monica er lykkelig gift, præst og gode venner med Gud. Beate er enke, forsvarsadvokat, gode venner med Monica og har svært ved Gud og tilgivelse. Begge er usædvanlige kvinder på hver deres måde. Hen over et års tid, krydser de to veninder ind over mange forskellige menneskers liv. En guatemalansk teenagepige opvokset på et børnehjem, en mafioso, nogle unge hashhandler, en forelsket politimand og en jæger som altid har fingeren klar på aftrækkeren. 

streg

Anmeldelse

Anne-Cathrine Riebnitzsky har præsteret et mesterværk uden lige. Hvilket ikke er overraskende eftersom hendes foregående bøger har modtaget BogForums Debutant pris og De Gyldne Laurbær, men at det tredje gange skulle kunne blive en lige så stor succes, kommer bl.a. som en overraskelse, en glædelig overraskelse, men også lige så meget forundring. De evner forfatteren har fået, har hun også brugt godt og i den bedste måde muligt. For det har fremskaffet endnu en fantastisk, underholdende og informativ fortælling.

Dog har fortællingen små glimt af fejl, som ikke kan ødelægge bogen for den enkelte læsere, men kan få nogen få historien lidt på afveje, hvilket selvfølgelig er en kedelig fejl, men ikke desto mindre en mulighed. Selve plottet er højst sandsynligt blevet skrevet før, men Anne-Cathrine finder spændene og lidt usædvanlig vinkler at skrive ud fra hvilket giver en stor fordel for bogen.

En af de ting som jeg finder meget imponerende, er forfatterens evne til at skrive med så stor verdens omfang og dele fortællingen op i mindre bidder.  Hele bogen er delt op i afsnit, henholdsvis i Danmark, Guatemala og andre sydamerikanske lande. At skrive om livet i Danmark er muligvis ikke så svært, men at skrive om livet i Guatemala og endda bare at få det til at lyde nogenlunde rigtigt, finder jeg som en stor og vanskelig opgave, som jeg tager hatten af for at hun kunne. Og selvom delene med udlandet var spændene, så var det mindst lige så spændende og fantastisk beskrevet at opleve Danmark gennem flere personers øjne og liv. Man har jo sin egen opfattelse af livet og tingene, men at høre en anden fortælle hvordan de ser ting, som man måske har været velkendt med hele livet, var virkelig fascinerende. Specielt fordi at det er navne og personer, som jeg i hvert fald, har kunne forholde mig til, hvilket virkeliggjorde deres sorger og fortællinger meget.

Nogle småfejl som eventuelt kan påvirke plottet for den enkelte læser, er at opdelingen mellem de forskellige personer er lidt skæv til tider. Selvfølgelig er det jo op til forfatteren hvor vigtig de enkelte personer er for plottet og for handlingen under selve forfatterskabet, men spændingen forsvandt ved enkelte personer, da man aldrig fik en afslutning på deres fortælling. Til tider er det jo skønt, at man selv kan ønske sig frem til, hvad man finder rettelig for den enkelte karakter, men for nogle karakterer i det her tilfælde, så manglede man information til at danne sig den ønskede slutning. En anden brist er at der lidt ofte har været ting som har skulle læses under linjerne, men de sætninger er så tvetydige at der har været flere alternativer og man har haft svært ved at skulle vælge den rette. Om det var forfatterens mening eller ej, kan ikke vides, men det har gjort bogen sværere at fuldende.

Denne bog får 6 stjerne, fordi at den helt igennem, selv om den har sine små fejl, så er den fantastisk skrevet. Intet mindre er passende at skrive. Den er realistisk, samt tingene kunne ske langt væk fra ens dagligdags liv. Den er detaljeret, men hverken for meget eller for lidt. Skal der bruges to sider på at beskrive en skov, så får Anne-Cathrine Riebnitzsky det til at passe perfekt. Skal der to linjer til at beskrive en person, så får Anne-Cathrine Riebnitzsky det til at passe perfekt. Den er intet mindre end fantastisk.  

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *