“Rent blod” af Sidsel Sander Mittet

Rent blod

Original titel: Rent blod
Forfatter: Sidsel Sander Mittet
Serie: Morika
Forlag: Facet
Genre: Ungdomsbog, fantasy
Sider: 322
Udgivelsesdato: 10. april 2015

duo 4½

 

 

 

 

Jeg var virkelig i tvivl, om jeg ville læse ’Rent blod’, da jeg ikke kunne finde ud af ud fra bagsideteksten, om det var noget, som ville interesse mig. Det var helt klart forsideillustrationen som fik mig overtalt til at give den en chance – en chance som endte med at jeg blev lukket ind i en ny spændende verden.

streg

Resumé

Når man bliver 12 år, bliver man sendt til øen Rauda, hvor man skal være i fire år, til man er 16 år. Krigerlærlingen Korau bliver undervist i alt indenfor kampområdet, mens visdomslærlingen Eshri undervises i Morikas idealer for fred og tolerance. De har altid kun set verden på en måde, men pludselig bliver de tvunget til at åbne deres øjne op for en verden, der slet ikke er, som de hele tiden havde troet. Og med den viden er de pludselig i meget stor fare. Inden de får set sig om, er de på flugt fra Oryndro, og må gøre hvad de kan for at holde sig i live.

streg

Anmeldelse

Jeg blev rigtig glad for, at jeg havde givet denne bog en chance, fordi den overraskede mig så positivt. Selvom der var nogle få irritationsmomenter undervejs, gik der ikke lang tid før jeg igen havde glemt dem. Desuden var det virkelig fedt at fordybe sig i et helt nyt ukendt univers. Derudover er ‘Rent Blod’ Sidsel Sander Mittets debut, og jeg er altid nysgerrig efter at læse bøger af nye forfattere. 

Jeg-fortælleren skifter cirka fra kapitel til kapitel mellem Eshri og Korau, hvilket fungerede rigtig godt. De er to meget forskellige karakterer, så det var meget let at kende forskel på dem. Der var dog nogle gange, hvor jeg virkelig ikke kunne forstå, hvorfor de gjorde nogle ting, og hvor jeg virkelig havde lyst at råbe op om, hvor irriterende de var, eller hvor dumt deres næste træk ville være.

Dette nye univers som ’Rent blod’ foregår i, er virkelig interessant og spændende. Jeg har nok læst noget, som minder en smule om det, men alligevel skiller det sig bare enormt ud fra alle andre fantasyverdener. Der er forskellige folkefærd, en fortid som gemmer på utrolig mange hemmeligheder, magi, og en rejse for 6 unge personer. Forsideillustrationen viser også rigtig godt, at det er et magisk univers, man bliver lukket ind i. 

’Rent blod’ tager også nogle rigtige vigtige emner op undervejs, såsom racediskrimination og fordomme, og derfor vil den helt klart også være oplagt til skolebrug, da det kunne være med til at belyse hele den problematik, men på en måde, hvor handlingen samtidig er spændende og magisk. Der er i hvert fald noget til både piger og drenge. Jeg kunne også rigtig godt lide, at der var kærlighed til stede både på tværs af kønnene, men også mellem det samme køn, uden at det bliver for meget. Det er meget sjælendt at kærlighed mellem det samme køn er til stede i bøger.

Jeg kan kun anbefale andre denne nye serie, især hvis man trænger til noget nyt og anderledes. Det tager altid lidt længere tid at begynde på en ny serie, fordi man skal forstå universet bogen foregår i, og alle de specielle navne, men det er virkelig værd at sætte sig ind i det. Jeg glæder mig i hvert fald til at læse den næste bog i trilogien, som kommer til at hedde ’Vildhunden og Panteren’.

streg

AM DUO

Skrevet af Anne Mette Bach Jeppesen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.