“Tag gaden tilbage” af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen

Tag gaden tilbage

Original titel: Tag gaden tilbage
Forfattere: Sarah Engell og Sanne Munk Jensen
Genre: Young Adult
Sider: 268
Forlag: Gyldendal 

Udgivelsesdato: 31. januar 2019

DUO 6 stjerner

 

 

 

 


Tak til Gyldendal for anmeldereksemplaret

’Tag gaden tilbage’ er en utrolig vigtig bog, som ikke er aldersbestemt og som alle bør læse.

streg

Resumé

Polly er endelig blevet en del af den populære klike på sin skole. Men efter en særlig vild bytur er intet det samme, og snart dukker der billeder af Polly og en fyr fra festen op på nettet.

streg

Anmeldelse

Jeg var sindssygt skeptisk, da jeg modtog bogen. Det virkede blot som endnu en ungdoms, man kunne finde nede i ungdomsafdelingen på biblioteket, og jeg ærgrede mig halvt over at skulle læse den, fordi det er bare ikke fedt at give en dårlig anmeldelse. Jeg kunne egentlig have startet med at slå mig selv i hovedet, for jeg havde glemt en ting; Bogen er skrevet af Sarah Engell og Sanne Munk Jensen. Så kan det ligesom ikke gå galt.

Bogens fortælling virker ret banal fra bagsideteksten, men hold op hvor bliver man bare hooked fra første side af. Sproget er klart og tydeligt. Der bliver ikke gjort for meget ud af de former for grimme beskeder, unge kan sende til hinanden, noget som nogle voksne forfattere godt kan overdrive lidt med. Alligevel er det gode og velvalgte overvejelser, som er blevet foretaget.

Bogen foregår faktisk over rigtig kort tid, hvilket er utrolig dejligt, fordi det også er realistisk. De konsekvenser, som udspringer af Pollys handlinger, er også utrolige realistiske, nok nogle som alle frygter vil ske for dem. De forskellige karakterer har ikke så meget dybde, og der er for en gangs skyld en ”ond” pige med, som ikke har en trist baggrundshistorie, så vi føler medlidenhed med hende. Det er godt, fordi nogle mennesker har ikke fortjent det, noget som Polly også lærer os.

Langt de fleste andre karakterer er dog med god dybde og med flere lag, så vores opfattelse af dem ændres jo længere ind i bogen vi kommer. De karakterer som er til dels stereotyper, er ej heller for generelle og bringer helt klart noget nyt til bordet i den her fortælling. Derudover er lokationen også ret speciel. Hirtshals. Men det fungerer sgu faktisk rigtigt godt, og beviser egentlig bare at ikke alting behøver at foregår i København for at være vigtigt.

’Tag gaden tilbage’ er hverken selvhøjtidelig eller for meget. Den hverken prædiker eller kommer med et direkte budskab til læseren. Den er en realistisk historie om en ung pige, som gennemgår nogle svære ting. Den fortjener 6 stjerner, fordi den bringer noget nyt til bordet, uden at det bliver for meget, og den tager gamle emner op, og gør dem aktuelle igen.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.