“Tarok” på DVD

Tarok

Titel: Tarok
Genre: Biografi, Drama
Spilletid: 2 timer og 7 minutter
Udgivelse: 27. marts 2014
Instruktør: Anne-Grete Bjarup Riis
Skuespillere: Bjarne Henriksen, Kirsten Lehfeldt, Henrik Vestergaard
Filmselskab: 
Disney

duo 4½

 

Nu vil jeg ikke sige, at jeg umiddelbart har den største interesse for heste, men Tarok gjorde et godt indtryk på mig. Man bliver inviteret ind i et stykke danmarkshistorie og får et indblik i travsporten.


streg

Resumé

Filmen er baseret på den ægte historie bag Stald Kima fra Skive. Den omhandler Karl Laursen, gift med Elisabeth, og far til drengene Mogens, Aksel, Vagn og Jørn. Filmen foregår lidt efter 2. verdenskrig, hvor Karl køber et gods. Men traktoren indtræffer, og Karls flok af heste skal skæres helt væk. Sønnerne – som er i 6-12 års alderen – er langt fra tilfredse, og det ender med, at Karl køber to heste, som han vil anvende til trav, for han savner selv sine heste. Karl formår at vinde en række løb i 50’erne, og sønnerne følger traditionen gennem de efterfølgende år. I 1972 bliver hovedkarakteren så født – Tarok. Tarok vandt 111 løb af de 156, som han deltog i – dvs., at han havde en sejrsprocent på over 70. Tarok fik også tilnavnet ”Dannebrog på fire ben”, og travsporten blev virkelig populær i Danmark i årene 1975 til 1980. Sønnen Jan Laursen var Taroks kusk hele karrieren igennem.

streg

Anmeldelse

Da jeg blev spurgt, om jeg ville anmelde en hestefilm ved navn Tarok, vidste jeg ikke helt, hvad jeg skulle tænke, men jeg takkede ja. Jeg læste kort om filmen og lidt om dens baggrund, og derefter begyndte jeg faktisk at glæde mig til at sætte den på. Jeg kan godt lide danske film, og jeg kan især godt lide danske film, som har noget historisk indhold, noget som foregår i fortiden. Jeg er glad for biografifilm, og jeg er glad for socialrealisme og drama, så det kunne da ikke ende galt? Og det gjorde det heller ikke. På trods af de kedelige filmanmeldelser fra diverse medier, så var jeg overrasket.

Skuespillerne gør det godt, og filmen er simpelthen filmet ”on location”, på godset, hvor Stald Kima stammer fra. Intet er overladt til tilfældighederne, og man føler sig inddraget igennem de forskellige årstal med køretøjer, tøjstil og det hele – det er en fornøjelse at opleve. Også en detalje, som er værd at nævne – ved nogle af de løb, som Tarok deltager i, skifter billedet mellem originale arkivoptagelser og kommentarspor og så selve filmens egne optagelser, det gør oplevelsen intens og nostalgisk.
Castingen er også velkendte danske skuespillere, Bjarne Henriksen, som spiller Karl Laursen, Kirsten Lehfeldt, som spiller Elisabeth Laursen, og ikke mindst Henrik Vestergaard Nielsen, som spiller Jørn Laursen.

Jeg er glad for den måde, at man følger Stald Kimas historie fra slut 40’erne op til start 80’erne, hvordan man lærer om en familie dedikeret til hesten, og oplever et kompliceret far-søn forhold. Og hvordan Jørn Laursen griber den drøm – som han lovede sin bror, Vagn – at udleve. Filmen er måske pakket lidt tæt sammen, men det er altså også mange år, som man skal presse ind på to timer og syv minutter, og man kan måske godt miste pusten lidt i nogle scener, hvor der pludselig er spolet et par år frem i tiden.

Konkluderende vil jeg sige, at Tarok overraskede mig positivt, og jeg kan varmt anbefale den, hvis man kan lide biografier eller historie – især Danmarkshistorie – som ikke er alt for mange år siden. Jeg er også sikker på, at dette er en film, som ville være god hos familier eller yngre seere. Jeg kan i hvert fald klart anbefale den.

streg

Skrevet af Gæsteanmelder


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *