“Tatovøren fra Auschwitz” af Heather Morris

tato

Original titel: The Tatooist of Auschwitz
Forfatter: Heather Morris
Genre: Skønlitteratur
Sider: 261
Oversat af: Brian Christensen
Forlag: Aronsen
Udgivelsesdato: 20. august 2019

DUO stjerner III

 

 


Tak til Aronsen for anmeldereksemplaret

Jeg blev virkelig rørt af historien og ønskede faktisk kun at vide mere fra deres liv. Bogen var både spændende, barsk og fuld af følelse.

streg

Resumé

Lale Sokolov, en slovakisk jøde, bliver sendt til Auschwitz. Her får han til opgave at tatovere alle nye fanger med deres numre. Men på samme tid betyder det, at han får en smule frihed, som han bruger på at hjælpe alle sine medfangere på mere end en måde. Han har mulighed for at skaffe mere mad til dem i bytte for deres ejendele, som er blevet beslaglagt. Dette betyder dog også, at det ikke får nogle konsekvenser for ham i løbet af sin tid i Auschwitz, men hans mod og venlighed ender også med at hjælpe ham et par gange. Derudover er det også historien om, da Lale møder Gita, som bliver hans livs store kærlighed.

streg

Anmeldelse

Jeg havde glædet mig ret meget til at læse ’Tatovøren fra Auschwitz’, både fordi at den er baseret på en sand historie, og fordi jeg havde en fornemmelse af, at bogen ville ramme mig dybt både på grund af de forfærdelige hændelser og på grund af den kærlighedshistorie, som bagsideteksten lægger op til. Så mine forventninger var sat højt, og jeg synes helt sikkert også, de blev indfriet. Jeg ville faktisk bare gerne have haft at bogen fortsatte, selvom at noget ved historien var næsten for godt til at være sandt, og her tænker jeg nok lidt på slutningen, hvor krigen er slut, og Auschwitz er blevet splittet ad, og alle er spredt fra alle vinde.

Jeg kunne gode lide at følge Lale, som han bliver beskrevet i bogen. Han fremgår som en rigtig flink, sød og tålmodig fyr som bare prøver at gøre det rigtige og ved, at for at overleve vil det kræve ofre, og at der ikke altid er 2 sider til en sag. Jeg tror virkelig på, at man vil skulle bringe nogle ofre med, hvad der er rigtig og forkert på nogle tidspunkter, når man skal overleve så forfærdelige steder som Auschwitz og jødeforfølgelserne. Derfor blev jeg faktisk også overrasket over at læse nogle af de menneskers skæbne, som vi møder, når krigen er slut på grund af nogle valg, som de er blevet tvunget til at tage, da mange jo reelt slet ikke har noget valg i en lejr som Auschwitz, medmindre man ønsker at lade livet.

Jeg synes, at ’Tatovøren fra Auschwitz’ viser nogle interessante sider af 2. Verdenskrig, som man jo kun ville kunne have gættet sig til, men samtidig formår den at vise den menneskelige side og ikke mindst kærligheden. Jeg elsker kemien og den kærlighed som blot vokser mellem Lale og Gita i det mest umulige sted på jorden og at vide, at det er en sand historie kunne virkelig bringe et par tårer frem i mine øjne. Jeg ved 100 % i mit hjerte, at hvis man tør og selv er interesseret i bøger som omhandler 2. Verdenskrig, skal man tage fat i ’Tatovøren fra Auschwitz’.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *