“Uden fornuft” af Emma Mills

Uden fornuft

Original titel: Foolish Hearts
Forfatter: Emma Mills
Genre: YA
Oversat af: Louise H. A. Trankjær
Sider: 308
Forlag: Palatium Books

Udgivelsesdato: 21. februar 2020

DUO stjerner III

 

 

 

Tak til Palatium Books for anmeldereksemplaret.

En skøn ungdomsbog, hvor venskabet er i centrum.

streg

Resumé

Claudia er havnet i problemer. Hun kommer til at overhøre Paige og Iris slå op til en fest – og Paige og Iris er det hotteste par på skolen. Så da Claudia mod sin vilje kommer i gruppe med Iris udvikler tingene sig i en kedelig retning. Dog begynder facaden at knække langsomt hos flere personer på skolen og nye venskaber gror, hvor man mindst forventede det.

streg

Anmeldelse

Indenfor YA genren har det, i de senere år været populært at udforske forskellige aspekter. Særligt seksualitet og kønsidentitet har været oppe og vende i mange flotte udformninger, men i ’Uden fornuft’ tager Emma Mills fat i et begreb, som måske er blevet vendt for lidt i de senere år. Venskab. Et begreb som måske har måtte vige for kærligheden i mange bøger, men som er en lige så stor del af et ungt menneskes liv. Romanen fokuserer først og fremmest på Claudias venskaber, fremfor at hun skal finde den store kærlighed. Det giver en forfriskende læsning at være vidne til.

Selve romanen bærer dog præg af genkendelige og normale træk indenfor YA genren. Man bliver ikke overrasket over, hvornår der hænder skelsættende ting, og man kan snildt forudsige, hvilke modsætninger der bliver draget mod hinanden. Ikke desto mindre er fortællingen stadig nydelig at følge. Emma Mills har en rar skrivestil og gør god brug af Shakespeares ’En Skærsommernats drøm’ på en eventyrlig facon. Hun udforsker subplots og tør godt dreje fortællingen væk fra hovedpersonen. Historien kan derfor stå på egne ben, så at sige.

Med fokus på Claudia og Iris venskab kommer vi dybere ind under huden på karaktererne, end jeg oftest synes man ellers gør. Vi kommer ind i en fan verden med dybere interesser, hvor hovedpersonerne får mulighed til at få skubbet deres grænser på en realistisk facon. Det er både til stor glæde for læseren, men også til stor glæde for karakterne, hvilket man tydeligt kan mærke igennem bogen. Følelser træder tydeligt igennem siderne uden at virke overdramatiske, og vi følger problematiske venskaber udvikle sig på godt og ondt.

’Uden fornuft’ får 5 ud af 6 stjerner, fordi det er en sød bog med en mindre kærlighedsfuld vinkel, end nogle af os er vant til. Den rammer de rigtige steder, når det kommer til venskaber og ung kærlighed, uden at historien virker for fantastisk eller urealistisk. Dog følger den et fortællemønster, vi kender så godt i forvejen, at det kunne klæde forfatteren at prøve at presse sine egne grænser, lige så fint som hun har presset sine karakterers.

streg

Skrevet af Ida Marie Mortensen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *