“XY” af Nicole Boyle Rødtnes

Xy

Original titel: XY 
Forfatter: Nicole Boyle Rødtnes
Genre: Ungdomsroman
Sider: 207
Forlag: Alvilda
Udkom: 1. oktober 2015

DUO stjerner III

 

 

 

 

 

 

En bog fyldt med dybe tanker omkring et emne som for mange er tabu, og som fik mig lyst til at spørger mig selv – ved jeg 100 procent hvem jeg er?

streg

Resumé

Som 15 årig får Asta beskeden om at hun er XY-pige og er derfor genetisk set en dreng. Hendes verden falder fra hinanden, da hun mister og tvivler på alt hvad hun har kendt indtil nu. Hun kæmper med vrede og selvmordstanker – da det er allerværst for hende møder hun Christoffer. Han har selv forsøgt selvmord og forstår hvad hun gennemgår. De opbygger hurtigt et venskab, og Asta finder ud af at hun har flere følelser end venskab for Christoffer – men hvordan skal dette kunne fungere når hun hverken helt er en pige eller en dreng?

streg

Anmeldelse

’XY’ handler om et emne, som er for mig er dybt og forvirrende. Det er også et emne som er meget tabulagt for mange, selvom omverden er begyndt at åbne mere op om snakken om at være født anderledes. ’XY’ satte virkelig en masse tanker i gang om min identitet, og jeg forsøgte at sætte mig i Astas sted med hvordan jeg ville reagere på dette. Alt hvad man tror på og er sikker på, bliver vendt på hovedet på en gang. Derefter skal der tages en rigtig stor beslutning, og kan man være 100 procent sikker på at man foretager den rigtige?

Derudover kommer emnet selvmord meget ind i denne bog, og jeg har oplevet andre gange at jeg kan have det svært ved at læse om det. Men ved ’XY’ formår forfatteren virkelig på en helt enkel måde, at få mig til at forstå personernes tanker bag den situation som de ikke kan se sig selv ud af. ’XY’ er utrolig letlæselig og det er rigtig dejligt, fordi det er i forvejen et dybt emne, og derfor skal beskrivelserne og sproget være til at forstå.

Jeg kunne rigtigt godt lide hovedpersonen Asta, selvom at jeg ikke kunne identificere mig med hende. Jeg kunne sagtens forholde mig til mange af hendes tanker, som forfatteren formår at få ud på en rigtig god måde. Man får nemlig oplysninger om hvordan hendes situation er nu og hendes tanker nu, derudover får man også små glimt af, hvad hun har været i gennem inden. Dette gav en rigtig god forståelse af hendes karakter. Jeg kunne virkelig godt lide, hvad forfatteren formår at sætte i gang inde i hovedet på mig i løbet af ’XY’.

Jeg kan helt sikker anbefale andre at læse’ XY’, fordi du vil få indblik i en verden som vil få dig til at sætte en masse spørgsmål til dig selv – det gjorde jeg i hvert fald. Du får en ungdomsroman som bringer store og dybe emner i spil, hvilket jeg godt kunne lide.

streg

j

Skrevet af Marie Lorentzen


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *